Sayfalarımız için yüksek değerli içerikten hoşlansak da, görsel optimizasyonu sitenizin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmak için SEO’da hala önemli bir faktördür. Google görselli sayfaları sever, çünkü kullanıcılar da öyle. Optimize edilmiş görsellerden gelen harika organik trafiğin keyfini çıkarmak için birkaç şeyi göz önünde bulundurmanız gerekir.
Şimdi daha üst sıralarda yer almak ve trafik çekmek için görsellerinizi nasıl optimize edebileceğinizi inceleyelim. Ancak, görsel optimizasyonu yalnızca CDN etkinleştirilmemişse işe yarar, aksi takdirde web sitesi bundan yararlanamaz.
İçindekiler:
Görsel Optimizasyon, Küçük Web Siteleri için Bir Altındır!
Özellikle küçük web siteleri ve projeler için SEO açısından optimize edilmiş görseller kullanmak bir nimet olabilir. Bunun nedeni, daha küçük web sitelerinin ve yeni web sitesi kampanyalarının SEO açısından birçok Benzersiz Satış Teklifinden (USP) yoksun olmasıdır – özellikle de başlangıçta diğer birçok rakip SEO süreçlerinde çok daha ileride olduğundan. Daha üst sıralarda yer almak için SEO inovasyonu ve rakiplerin yapmadığı şeyler konusunda daha becerikli olmak gerekir.
Ve görselleri optimize etmek, uzun yıllardır hafife alınan bu son derece etkili SEO yöntemlerinden biridir.
Gerçek bir vaka örneği:
Son derece rekabetçi bir pazarda yer alan müşterilerimizden biri için görsel optimizasyonu en etkili SEO destekleyicilerinden biri haline geldi. İşte olanlar: Birkaç ay boyunca çok fazla etki yaratmadan 12 parça içerik üreterek zaten SEO ile uğraşıyorlardı. İçeriklerini kontrol ettiğimizde, anahtar kelime kullanımı ve içerik kalitesi gibi her şey yolunda görünüyordu. Ancak, başka her yerde kullanılabilecek stok görseller kullanıyorlardı. Onlarla seçenekleri tartışırken, önce yeteneklerimizi test etmek istediler. Onları yalnızca görselleri optimize etmemize izin vermeye ikna ettik. Görüntüleri değiştirdiğimiz ve kendi benzersiz görüntülerimizle değiştirdiğimiz anda bu gerçekleşti:
Bu durum benzersiz görsellerin gücünü açıkça göstermektedir. Deneyimlerime dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki “benzersiz özgün görseller” kullanarak optimize ettiğim herhangi bir web sitesi, bir gerçek nedeniyle en korkulan rakiplerinden bile çok daha üst sıralarda yer alabiliyordu:
Aynı kalitede içerik, ancak daha iyi görüntüler.
Yani SEO’da büyük oyuncularla rekabet ederken her şey buna bağlı: Rakiplerinizle aynı şeyleri yapmak yerine onlardan daha iyi ya da farklı ne yapabilirsiniz? Görüntü optimizasyonu elbette sadece bir çözüm, ancak çok etkili bir çözüm!
Nasıl yapılır?
1- Uygun Bir Görsel Kullanın
Görseliniz gönderinizin içeriğini yansıtıyor mu? Uygunsuz bir görsel seçimi yapmak yalnızca kullanıcılarınızı şaşırtarak hemen çıkma oranını artırmakla kalmaz, Google da görselinizin içeriğinizi temsil edip etmediğini görecek kadar akıllıdır. Ayrıca, cihazlar arasında görünürlük, kalite ve iyi çözünürlük hayati önem taşır.
2- Siteniz İçin Benzersiz Bir Görsel Seçme
Sadece çevrimiçi lisansladığınız stok fotoğraflardan görüntüler eklemeyin. Stok fotoğraf görselleri kullanmak sitenizin SEO’suna yardımcı olmayabilir: bu tür fotoğraflar çok sayıda web sitesi için jenerik görseller haline gelmiştir. “Kulaklıklı kadın” adlı benzer bir fotoğraf kullanan müşteri hizmetleri şirketlerini düşünün. İlginç bir şekilde, neredeyse benzer görünümlere sahip olacaklardır. Orijinal kalitede bir görsel SEO üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olacaktır, çünkü Google başka hiçbir yerde bulunamayan benzersiz görselleri sever!
Her ne kadar şirket içinde orijinal fotoğraflar çekmek zaman alıcı bir iş olsa da, başka pek çok seçenek de vardır. Tasarımcınız birkaç farklı stok görseli uyarlayabilir ve bunları web sayfası için tek bir görsel haline getirebilir. Bu şekilde Google artık görseli tanıyamayacak ve benzersiz bir görsel olarak sınıflandıracaktır. İşte stok görseller aracılığıyla benzersiz görsellerin nasıl oluşturulacağına dair bir örnek:
Dosya Formatı ve Görüntü Dosyası Boyutu
Bir tasarımcının görevi de web siteleri için optimize edilmiş bir görüntü oluşturmaktır. Popüler dosya formatları JPEG, GIF ve PNG’dir. Ancak, optimum sıkıştırma için JPG’yi daha büyük ve renkli görüntüler için, GIF’i ise yalnızca daha küçük veya daha az renk içeren görüntüler için kullanın. PNG’ler çok fazla sıkıştırılmadıkları için yalnızca simgeler ve küçük boyutlu resimler için kullanılmalıdır.
İşte hızlı bir kılavuz:
Yanlış format ve sıkıştırma kullanırsanız Google sayfanızı daha düşük sıralayacaktır.
Tek bir resmi görüntülemek istediğinizi ve tarayıcının yanıt vermesi için sonsuza kadar beklemeniz gerekiyormuş gibi göründüğünü hayal edin. Google bir sayfanın yüklenme süresini kabul ettiğinden, sayfanızı sıralarken bir görselin dosya boyutunu dikkate alır.
Görünüşte, bir görsel SEO için iyidir. Ne yazık ki görsel, mobil kullanıcı deneyimini mahvedebilir ve hemen çıkma oranını artırabilir. Duyarlılık sağlamak amacıyla görsel değişim özelliklerinin ekran genişliğine göre ayarlanmasını sağlamak için CMS’nizde bulunan eklentileri kullanın. Bu özellik varsayılan olarak bir CMS’de bulunsa da, düzgün çalışmaya devam etmesi için eklenti güncellemeleri gerekebilir.
Açılış süresi SEO için çok önemlidir. Çok fazla görsel kullanıp kullanmadığınızı ortaya çıkarmak için sayfa yükleme sürelerinizi kontrol edin. Bir site hızı aracı, sayfanın yükleme süreleri açısından nasıl performans gösterdiğine yardımcı olabilir. Büyük bir görsel, bir sitenin yüklenme süresi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Görüntü optimizasyonu bayt tasarrufu sağlar, böylece tarayıcı artık kullanıcı için yararlı içerik oluşturabilir.
3- Açıklayıcı Dosya Adları
SEO açısından bakıldığında, kameranızın veya CMS’nin resminize verdiği varsayılan adı korumak iyi bir fikir değildir.
Anahtar kelime açısından zengin bir dosya adı, Google’ın görselinizin ne hakkında olduğunu anlaması açısından hayati önem taşır: görsel dosya adını Google’ın yorumlamasını kolaylaştırın. Bu, anahtar kelimenizi eklemek için iyi bir başlangıç noktasıdır. Bir arama motoru web sayfanızı taradığında, anahtar kelimeyi resim dosya adları içinde de bulmaya çalışır.
Görseliniz için bir dosya adı oluşturmadan önce kendinize sormanız gereken soru şu olmalıdır: Müşterileriniz web sitenizdeki ürünleri nasıl buluyor? İlgilendikleri adlandırma modellerini düşünün. Diyelim ki Google siteyi tararken DSC_2998.JPG adlı bir dosya buldu: bu ne olabilir? Ne başlığı ne de ALT Etiketi yoksa ne olduğunu anlamak oldukça zor olacaktır – ve ALT Etiketi olsa bile, yanlış bir dosya adına sahip olarak birçok sıralama faktöründen birini kaçırmış olacaksınız. Açıklayıcı bir resim dosyası adı, Google’a sitenizin içeriği hakkında ipuçları verir, bu nedenle sıralamaya yardımcı olur.
Resim dosya adları asla alt çizgi içermemelidir. İşte diğer bazı örnekler:
- Best-Herbs-for-Cold.jpg yerine Herbs-Cold.jpg kullanın. Çünkü Google spam görsel adlarını değil, açıklayıcı olanları sever.
- Women-running-across-the-street.jpg yerine Running-Women.jpg kullanın. Çünkü Google’a bir görsel dosya adının arkasındaki karmaşık bir hikayeyi satmak zordur. Ayrıca, “the”, “a”, “on” gibi durak kelimeleri SEO’da URL’lerde olduğu gibi görsel isimlerinde de asla kullanılmamalıdır.
- image_28884.jpg, bunun yerine Hard-Worker.jpg gibi bir şey kullanın. Bu resim adı hiç açıklayıcı olmadığı gibi, SEO’lar için yapabileceğiniz en kötü şey olan bir alt çizgi de içeriyor. Google uzun zaman önce alt çizgileri sevmediğini duyurmuştu.
4- Şu Karakterlerden Her Zaman Kaçının
Dosya adınızda asla ! gibi özel karakterler kullanmayın. @ # % & veya benzeri herhangi bir şey ya da ö ä ü ß gibi Umlautlar ve Ѯ Ё И gibi Kiril karakterleri veya 迪 を veya benzeri 16 bit dosya adları kullanmayın. Bu dosya adları yalnızca SEO için sıralamada yer almamakla kalmaz, aynı zamanda Google’ın görseli taramasını da engelleyebilir. Sonuç olarak Google, resim dosyanızı bozuk bir dosya adı olarak görebilir.
5- Alt Metin
Bir resme başlık etiketleri eklediğinizde harika görünür. Alt Metin halk arasında “Alternatif Metin” olarak bilinir. Aslında, web sayfanızdaki bir görselin işlevini tanımlamak için HTML kodunda kullanılan bir etikettir. Arama motorlarının görsellerinizi tek başına yorumlamasına izin vermeyin: istemediğiniz bir anahtar kelime için sıralanabilir veya daha büyük olasılıkla hiç sıralanmayabilir. Bunun anlamı, anahtar kelimenizi resminizi en iyi tanımlayan Alt Metne dahil etmektir.
6- Görseller için Site Haritaları
Eğer e-ticaret yapıyorsanız, Google’a indekslemesini ve bulmasını istediğiniz görselleri keşfetmesini söylemek için görsel site haritası ekliyorsunuz. WordPress gibi bir CMS otomatik olarak bir site haritası oluşturacaktır.
Görüntülerin Ne Anlatmalı?
Görseliniz iletişim kuruyor mu ya da en azından bir hikaye anlatıyor mu? Bir resim bir makaleyi renklendirir, böylece okuyucuları cezbetme yeteneğine sahip olur. Arama motorları, arama yapanların kesinlikle görsel aramasına bile olanak tanır. Peki sorun ne? Arama motorları görselleri çok ciddiye aldığından, sıralamalarını iyileştirmek için bu görsellere SEO uygulamanız gerekir. Görseller doğrudan satışa dönüşmeyebilir ancak markanızı çevrimiçi ortamda daha güçlü hale getirmenize, kullanıcıların ilgisini çekmenize ve metin içeriğini desteklemenize yardımcı olur. İşte bu yüzden arama motorları size daha yüksek bir sıralama vermek için görüntünüzü analiz etmeye kararlıdır.
Bir görsel, web sitenizi insan gözü ve aynı zamanda makine kodu için çekici hale getirir. Genel olarak, web sitesi tarayıcıları giderek daha görsel hale geliyor. Bu nedenle SEO’da imaj optimizasyonunun önemini göz ardı edemeyiz.