Clickbait Başlıklar SEO için Faydalı mı?

Clickbait Başlıklar SEO için Faydalı mı?

Birçok SEO’cu clickbait kampanyalarının başarılı olabileceği konusunda hemfikir değildir. Aslında çok iyi çalışan yerleşik tıklama tuzağı konseptleri var.

Clickbait terimi SEO uzmanları ve PPC reklam uzmanları arasında iyi bir üne sahip değildir. Spam ile ilişkilendirilmeleri daha olasıdır. Gelişmekte olan ülkelerde bu başlıklar sıkça kullanılır. Ciddi pazarlama yapmak ve değerli, yüksek kaliteli trafik oluşturmak istiyorsanız, clickbait’leri tercih etmemelisiniz, neden mi?

Gerçek şu ki, dünyanın en büyük portalları sadece clickbait’lerle ayakta duruyor. Aslında en büyük clickbait sitelerinden biri YouTube’un kendisidir.

Kaç kez bir bilgiye ulaşmak için arama yaptınız ve tıklama tuzağı bir küçük resim yüzünden tamamen farklı bir videoya ulaştınız? En sonunda kendinize şunu sorarken buluyorsunuz: “Buraya ben nasıl geldim?”.

YouTube, küçük resim olarak kullanılan clickbait fotoğrafların nasıl çalıştığına dair harika bir örnektir. Google algoritmasını bilen herkes, Youtuve Google Arama’nın temelde tıklama tuzaklarına tolerans gösterdiğini kabul etmek istemediğini bilir.

Ama bir dakika – tıklama tuzakları nasıl başarılı olabilir ve aynı zamanda hoş görülmez?!

Cevap basit: İyi tıklama tuzakları işe yarar, kötü tıklama tuzakları ise yaramaz. Yine de tıklama tuzaklarıyla nasıl para kazanılacağını gerçekten öğrenmek istiyorsanız, tıklama tuzakları konusunu biraz daha derinlemesine incelememiz gerekiyor:

Clickbait Nedir?

Clickbait’in tanımı, bir teaser’ın kullanıcıları yanlış vaatlerle belirli bir kaynağa çekmesidir. Tipik clickbait küçük resimler veya clickbait görseller, kullanıcının ilgisini uyandıran görsellerdir. Tipik bir tık tuzağı başlığı ve “Papa aya uçuş rezervasyonu yaptırdı” tık tuzağı başlığıyla bir uzay gemisinde oturan Papa’nın görüntüsü gibi tık tuzağı bir fotoğrafla kullanıcı beklentisine neden olur. Ve üzerine tıkladığınızda saç dökülmesi için takviyeler satan bir sayfaya ulaşırsınız.

Aslında tık tuzakları bu şekilde fazla para kazandırmaz ve beklenen dönüşüm oranları çok düşük olacağından tık tuzağı pazarlaması yapmanın en kötü yoludur. Bu örnekte, birisinin Papa’yı uzay gemisinde görmek istemesi ve aynı zamanda umutsuzca saç dökülmesi takviyeleri araması oldukça düşük değişimlerdir. Bunun gibi bir tıklama tuzağı reklamı, rastgele kişilere bir ürün satmaya çalışır ve hedefli reklamcılık olarak kabul edilmez. Bildiğimiz bir şey varsa o da ürün ve hizmet satmanın ilk adımının hedefli reklamcılık olduğudur.

 Clickbaitler İşe Yarıyor mu?

Gerçek şu ki Google ve dolayısıyla YouTube tıklama tuzaklarını tespit edememektedir. Temel olarak, Google yalnızca belirli bir içeriğin kullanıcı tarafından tüketilip tüketilmediğini bilecektir. İçerik kullanıcı tarafından tüketilirse, Google bunu olumlu bir sinyal olarak görecektir, yani kullanıcı tıklama tuzağı makalesi veya medyasıyla etkileşime girer ve kalırsa, Google bunun kullanıcıyla alakalı olduğunu varsayacaktır. Bu durum kullanıcı beklentisinin gerçekten karşılanıp karşılanmadığının önemli olmadığı anlamına gelir. Sonuçta, Google insanların zihinlerini okuyamaz ve yalnızca kullanıcıların etkileşimini ölçebilir.

Google, kullanıcının ilgisini “sayfada kalma süresine” göre ölçer. Videolar için, Elde Tutma Oranı temel performans göstergesidir (KPI), yani kullanıcıların videolardan çıkmadan önce ne kadar süre izlediklerini gösterir. Aşağıda, bir YouTube Kanalının elde tutma oranına ilişkin YouTube Analytics örneği yer almaktadır. Kullanıcıların %56,4’ünün tüm videoyu izlediğini, diğerlerinin ise tıklayıp gittiğini gösteriyor – ki bu da YouTube SEO için iyi bir elde tutma oranı olarak kabul ediliyor.

YouTube Elde Tutma Oranı

Bu, bir video kullanıcının ilgisini çekiyorsa veya videoyu yeterince uzun süre izlemesine izin veriyorsa, Google’ın – tıklama tuzağı olsa bile – kullanıcının ilgisini çektiğini varsayacağı anlamına gelir. Olumsuz yorumlar ve beğenmemeler, Google için videonun ilgiyle karşılandığının daha da ileri göstergeleridir. Beğeniler ve beğenmemeler ile yorumlar, Google’ın daha yüksek konumlar ve sıralamalarla ödüllendireceği kullanıcı etkileşimi için olumlu sinyallerdir. YouTube tıklama tuzağı küçük resimleri en iyi bu şekilde çalışır.

İyi işleyen bir başka Clickbait örneği de Giphy gibi gif portallarıdır. Giphy bir clickbait web sitesinin nasıl yapılacağına dair en iyi örnektir. Çoğu kullanıcı, çoğunlukla clickbait olarak kullanılan bazı gif animasyonlarını başka kaynaklarda gördüğü için Giphy’ye girmektedir. Kullanıcı Giphy’ye girer girmez, başka tıklama tuzağı gif animasyonları tarafından boğulmaktadır. Birçok kullanıcı Giphy’de birkaç dakika geçiriyor ve en az 5 tıklama tuzağı küçük resme daha tıklıyor ve sonunda akılları başlarına geliyor:

“Burada ne halt ediyorum ben?”

GIPHY aracılığıyla

Ancak, kullanıcı zamanını boşa harcadığını düşünse bile, Google’a önemli bir sinyal göndermiş olacaktı: Giphy’deki sayfalar onlar için gerçekten ilginç ve alakalıydı. Yoksa kullanıcı neden tıklasın ki?

Clickbait Sonuç

Clickbait’ler, kullanıcının hedef kaynakta ilgisini çekecek şekilde tasarlanmalıdır. Bir kullanıcının bir clickbait’e tıklayıp geri dönmesi, YouTube da dahil olmak üzere her iki arama motoru için de olumsuz bir sinyaldir. Bu durumda Google, içeriğin alakalı olmadığını düşünecek ve kaynağı aşağı sıralayacaktır.

Uzay gemisindeki Papa örneğini ele alalım. Bir kullanıcının bu şüpheli tıklama tuzağı başlığına tıkladığını ve “taksicilik yapan Bill Gates milyoner oldu”, “Arnold Schwarzenegger’e benzeyen 3 yaşında bir çocuk”, “Hulk’a benzeyen yeşil bir ayı” gibi başka tıklama tuzağı başlıkları gördüğünü ve bunlara da tıkladığını düşünün. Bu durumda Google, kullanıcı etkileşimine neden olacağı için uzay gemisindeki Papa’nın yer aldığı makalenin alakalı olduğunu varsayacaktır. Dolayısıyla “uzay gemisindeki papa” arama motoru sonuç sayfalarında çok daha üst sıralarda yer alacaktır.

YouTube’da Nasıl Başarılı Bir Şekilde Clickbait Yapılır?

YouTube güçlü bir clickbait kültürüne sahiptir. Birçok başarılı Clickbait arasında fark edilmek için, ciddi katkılar genellikle fark edilmiyor. Gerçek şu ki, ciddi konular için bile bir tür sansasyon yaratmak önemlidir. Bu nedenle, ilginç küçük resimler YouTube’da daha umut vericidir.

Bu nedenle, video açıklamaları (ilk paragraf) kullanıcıya hemen hitap etmesi gerektiğinden önemlidir. Örneğin, bir kullanıcı cheesecake pişirmekle ilgili bir video arıyor olabilir – ancak YouTube kültürü nedeniyle, büyük olasılıkla üzerinde Türkiye’nin resmi olan cheesecake resmine tıklayacaktır: çünkü bu daha tuhaf ve ilginçtir. Aynı şekilde, bu durumda, “Cheesecake nasıl pişirilir” açıklaması fazla dikkat çekmeyecek ve tıklamaların çoğu “Bu dünyanın en iyi cheesecake’i mi?” başlıklı videoyu alacaktır.

Elbette bunlar sadece tık tuzağı başlık örnekleri, ama eminim siz daha iyisini yapabilirsiniz.

Mutlu tıklama tuzağı avlarına!

Bu yazı son 15 günde 12 kez ziyaret edilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir